PRYSZCZYCA (FMD) - choroba wirusowa atakuje bydło, świnie, owce i kozy

Wojewódzki Lekarz Weterynarii przekazuje ulotkę informacyjną transmisji i zapobiegania pryszczycy (FMD)

FMD.jpeg

Pryszczyca (FMD) to choroba wirusowa, która atakuje w gospodarstwach, w których utrzymywane jest bydło, świnie, owce i kozy. Trzeba pamiętać, że wirus wydalany jest przez zakażone zwierzę na ok. 4 dni przed wystąpieniem u niego objawów chorobowych. Zwierzęta wydalają wirus z wydychanym powietrzem, wydzielinami oraz wydalinami. Największa koncentracja wirusa znajduje się w płynie surowiczym i nabłonku pojawiających się pęcherzy. Przeżuwacze mogą być nosicielami wirusa nawet do trzech lat.

Szczególną uwagę hodowcy powinni zwrócić poronienia u bydła, świń, owiec i kóz, objawy neurologiczne u zwierząt, znaczną liczbę nagłych padnięć, zmiany o charakterze krost, pęcherzy, nadżerek lub wybroczyn na skórze i błonach śluzowych zwierząt kopytnych.

Początek zakażania jest typowy dla choroby wirusowej – u bydła podwyższona temperatura, dreszcze, niechęć do jedzenia i zaczerwienienie błony śluzowej pyska. Jeśli krowa je, można zaobserwować obfite ślinienie i charakterystyczne mlaskanie. W szparze międzyracicowej i na wymieniu początkowo pojawia się obrzęk i zaczerwienienie, potem, także na błonie śluzowej pyska, pojawiają się charakterystyczne pęcherzyki (pryszcze). 

U świń pęcherze występują głównie na skórze szpary międzyracicznej, prowadząc do kulawizn i nawet utraty raciczek. Pęcherzyki pojawiają się również na tarczy ryja i błonie śluzowej pyska. Świnie często chorują lekko, więc przez przeoczenie objawów choroba może zostać łatwo rozwleczona. - Występują również pęcherze na skórze koronek racic, na tarczy ryjowej. Świnie się wtedy niechętnie poruszają. U ciężarnych samic występują ronienia. Obserwujemy też wysoką śmiertelność u prosiąt.

POBIERZ ULOTKĘ INFORMACYJNĄ:
PDF02-04-giw-ulotka-FMD.pdf (172,53KB)
PDFUlotka_pryszczyca.pdf (815,74KB)

Przewiń do góry