Kurs agroturystyczny dla rolników
Zapraszamy na 4 - dniowy, bezpłatny kurs agroturystyczny dla rolników, w ramach projektu LEADER+ "Wykorzystaj swoją szansę". Kurs prowadzą specjaliści Polskiej Federacji Gospodarstw Gościnnych.
ZAPRASZAMY
na KURS AGROTURYSTYCZNY dla rolników
w ramach projektu Leader+ "Wykorzystaj swoją szansę"
realizowanego przez gminy Polska Cerekiew i Cisek
Miejsce: Zakrzów, sala Klubu Jeździeckiego "Lewada",
Termin: 21-24 listopad 2005r. (4 dni)
Prowadzący: Krystyna Drąg i Wiesław Czerniec - Polska Federacja Gospodarstw Gościnnych.
Udział w kursie jest bezpłatny. ZAPRASZAMY!
Zgłoszenia zainteresowanych przyjmuje: Związek Śląskich Rolników, Opole, ul. Słowackiego 10, tel 4543144 lub 4231366, email : biuro@silesia.agro.pl
Rozpoczęcie kursu w poniedziałek 21 listopada 2005r. o godz.9:00 - zajęcia prowadzone będą do godz. 16:00.
TEMATY KURSU:
1. Prowadzenie działalności agroturystycznej:
- Motywy podejmowania decyzji o przedsięwzięciu turystycznym
- Przygotowanie do prowadzenia działalności
- Określenie rynku poprzez analizę SWOT
- Określenie celów działalności
- Planowanie działalności
- Polityka cenowa
2. Marketing w turystyce wiejskiej:
- Co to jest marketing ?
- Rola marketingu-mix w turystyce wiejskiej
- Badania marketingowe i ich wykorzystanie w tworzeniu produktów
- Efektywne wprowadzenie produktu na rynek
3. Umiejętności praktyczne - praca biurowa-prowadzenie dokumentacji księgowo-podatkowej:
- Organizacja pracy biurowej
- Prowadzenie korespondencji z klientami
- Zbieranie rezerwacji
- Przyjmowanie płatności
- Zagadnienia podatkowe: przepisy, dokumentacja
4. Umiejętności interpersonalne:
- Potrzeby turystów
- Wizerunek gospodarza
- Wizerunek gospodarstwa
- Pierwszy kontakt
- Umiejętności komunikacyjne
- Rozmowy telefoniczne
- Ochrona prywatności i osobistej przestrzeni
- Zachowanie w sytuacjach problemowych
- Pisanie listów
5. Zasady żywienia i ich realizacja w turystyce wiejskiej:
- Zasady prawidłowego żywienia
- Wartość odżywcza produktów
- Zasady opracowywania jadłospisów.
6. Higiena przyrządzania i podawania potraw:
- Wymagania higieniczno-sanitarne przy produkcji żywności i żywienia turystów- Zasady Dobrej Praktyki Higienicznej i wdrażanie systemu HACCP w agroturystyce
- Dekoracja stołu
- Dekoracja potraw
7. Tworzenie produktu turystyki wiejskiejz uwzględnieniem aspektów zrównoważonego rozwoju:
- Zrównoważony rozwój terenów wiejskich - Agenda 21
- Zyski z reinwestowania rozwoju i utrzymania obiektów
- Współpraca ze społecznością lokalną, przedsiębiorcami i administracją w tworzeniu produktu