Kurs agroturystyczny dla rolników

Zapraszamy na 4 - dniowy, bezpłatny kurs agroturystyczny dla rolników, w ramach projektu LEADER+  "Wykorzystaj swoją szansę". Kurs prowadzą specjaliści Polskiej Federacji Gospodarstw Gościnnych.

ZAPRASZAMY

na KURS AGROTURYSTYCZNY dla rolników
w ramach projektu
Leader+ "Wykorzystaj swoją szansę"
realizowanego przez gminy Polska Cerekiew i Cisek

Logo PFTWMiejsce: Zakrzów, sala Klubu Jeździeckiego "Lewada",
Termin: 21-24 listopad 2005r. (4 dni)
Prowadzący: Krystyna Drąg i Wiesław Czerniec - Polska Federacja Gospodarstw Gościnnych.

Udział w kursie jest bezpłatny. ZAPRASZAMY!

Zgłoszenia zainteresowanych przyjmuje: Związek Śląskich Rolników, Opole, ul. Słowackiego 10, tel 4543144 lub 4231366, email : biuro@silesia.agro.pl

Rozpoczęcie kursu w poniedziałek 21 listopada 2005r. o godz.9:00 - zajęcia prowadzone będą do godz. 16:00.

TEMATY KURSU:

1. Prowadzenie działalności agroturystycznej:

  • Motywy podejmowania decyzji o przedsięwzięciu turystycznym
  • Przygotowanie do prowadzenia działalności
  • Określenie rynku poprzez analizę SWOT
  • Określenie celów działalności
  • Planowanie działalności
  • Polityka cenowa

2. Marketing w turystyce wiejskiej:

  • Co to jest marketing ?
  • Rola marketingu-mix w turystyce wiejskiej
  • Badania marketingowe i ich wykorzystanie w tworzeniu produktów
  • Efektywne wprowadzenie produktu na rynek

3. Umiejętności praktyczne - praca biurowa-prowadzenie dokumentacji księgowo-podatkowej:

  • Organizacja pracy biurowej
  • Prowadzenie korespondencji z klientami
  • Zbieranie rezerwacji
  • Przyjmowanie płatności
  • Zagadnienia podatkowe: przepisy, dokumentacja

4. Umiejętności interpersonalne:

  • Potrzeby turystów
  • Wizerunek gospodarza
  • Wizerunek gospodarstwa
  • Pierwszy kontakt
  • Umiejętności komunikacyjne
  • Rozmowy telefoniczne
  • Ochrona prywatności i osobistej przestrzeni
  • Zachowanie w sytuacjach problemowych
  • Pisanie listów

5. Zasady żywienia i ich realizacja w turystyce wiejskiej:

  • Zasady prawidłowego żywienia
  • Wartość odżywcza produktów
  • Zasady opracowywania jadłospisów.

6. Higiena przyrządzania i podawania potraw:

  • Wymagania higieniczno-sanitarne przy produkcji żywności i żywienia turystów- Zasady Dobrej Praktyki Higienicznej i wdrażanie systemu HACCP w agroturystyce
  • Dekoracja stołu
  • Dekoracja potraw

7. Tworzenie produktu turystyki wiejskiejz uwzględnieniem aspektów zrównoważonego rozwoju:

  • Zrównoważony rozwój terenów wiejskich - Agenda 21
  • Zyski z reinwestowania rozwoju i utrzymania obiektów
  • Współpraca ze społecznością lokalną, przedsiębiorcami i administracją w tworzeniu produktu

 

Przewiń do góry